מהי עששת הגיל הרך?
עששת היא תהליך המתרחש בפה המוביל ל"חורים".
בתינוקות, בשלב הראשון - מתחיל כפס לבן, על גבי השיניים - סמוך לחניכיים - לרוב בשיניים החותכות הקדמיות העליונות. אם הדבר מאותר בשלב זה ע"י רופא שיניים לילדים היודע לזהות את התופעה אזי הדבר הפיך וניתן לעצירה. עם התקדמות התהליך תיהיה פגיעה בעוד שיניים (ניבים וטוחנות). הנגעים הופכים חומים בהדרגה. זה הסימן שהעששת פעילה ונחשפות שכבות פנימיות של השן.
הדבר יכול לגרום לכאבים, הופעת נפיחות ומוגלה. בעקבות הכאבים ואי הנוחות הפעוט נמנע מאכילה. בשל תזונה לא סדירה לעיתים מגיעים למצב בו יש עיכוב גדילה (אין עליה במשקל ובגובה).
המראה של השיניים ה"אכולות" נראה בחיוך וגורר פגיעה אסטטית ובמקרים קיצוניים התהליך יכול להשפיע גם על השיניים הקבועות המתפתחות בסמיכות לשיני החלב הפגועות.
התהליך העששתי - מושפע מגורמים רבים.
שלושה גורמים עיקריים - בפעוטות:
פגיעה באיכות השן
היווצרות שן החלב מתרחשת עוד ברחם (החל מחודש רביעי להריון). ועל כן כל מצב המייצר סטרס במהלך ההיריון כמו - מחלת חום של האם או תרופות מסוימות הנלקחות במהלך חודשי ההיריון יכול להשפיע על התפתחות השיניים של העובר ולפגוע באיכותן. גם סיבוכים סביב הלידה, מצוקת עובר או לידה מוקדמת מעלים את הסיכוי להתפתחות פגמים באמייל (השכבה החיצונית ביותר של השן). פגים ועוברים הנולדים במשקל לידה נמוך, מוגדרים כקבוצת סיכון להתפתחות פגמים אלה. המשמעות בהמשך החיים היא ששן הבוקעת פגומה תיהיה מחוספסת, קשה יותר לניקוי ובשל כך חיידקים נצמדים אליה ביתר קלות. הצמדות החיידקים גוררת פירוק האמייל (שמראש בוקע פגום) והתוצאה היא = חורים בגיל צעיר.
חשיפה לסוכרים
הרגלי תזונה של התינוק, שתייה מתוקה מבקבוק וגם הנקה ממושכת חושפים את פה התינוק
לסוכר. החיידקים המצויים בפה יודעים לקחת את הסוכר ולהופכו לחומצה. החומצה מפרקת את
השן, ובמידה והשן כבר פגומה החור יתפתח במהירות רבה.
כמות החיידקים בפה
התינוק מקבל את מרבית החיידקים מהמטפל העיקרי שלו (לרוב האם). העברת רוק בין האם
לתינוק קורת דרך "נשיקות רטובות", טעימות מאותה כפית, ליקוק מוצץ שנופל על הרצפה ומוכנס
לפה התינוק ועוד. חשוב להמנע מפעולות אלה ובמקביל לצמצם את כמות החיידקים בפה של
האם. (יש קשר ישיר בין כמות החיידקים אצל האם ובין כמות החיידקים של תינוקה).
כאשר לאם היגיינה אוראלית מצוינת (מעט חיידקים בפה)- תהיה חשיפה מינימלית ומאוחרת של
חיידקים בפה התינוק.
כיצד ניתן למנוע עששת של הגיל הרך?
חשוב לזכור שהמצב הכי הרסני - הוא שתייה מתוקה בלילה.
בחלב אם, בתחליפי חלב, במיצים, בתה או מים ממותקים, במשקאות מוגזים וכו' יש סוכר.
חשוב לזכור כי הגוף עובר shut down בלילה ונח ומאיט קצב ואיתו גם בלוטות הרוק. הרוק המופרש בלילה מופרש בכמות קטנה ואינו שוטף את הפה מהנוזל הממותק או מהחיידקים והחומצה שהם מייצרים. כך ניתן לדמות כי התינוק ישן עם חומצה בפה כל הלילה הפועלת ומפרקת את האמייל ופוגעת בשלמות השן.
אם ניתן להמנע מאכילה במשך הלילה מה טוב !
בכל מקרה חשוב לצחצח לפני השינה ובהמשך להעביר גאזה רטובה במידה ובכל זאת ומתקיימות "ארוחות לילה" ולנקות את הפה משאריות הנוזל - כולל אחרי הנקה.
טיפים למניעת עששת של הגיל הרך
• 1. צחצוח שיניים עם בקיעת השן הראשונה !!!! להתייעץ עם רופא שיניים מתי כדאי להוסיף פלואוריד.
• 2. שמירה על הרגלי תזונה והנקה נכונים.
• 3. ביקור מוקדם ושגרתי במרפאה של מומחה טיפולי שיניים לילדים מאפשר איתור גורמי סיכון (פגיעה באמייל, ריבוי חיידקים אצל האם ו/או הרגלי תזונה לא מתאימים).
איתור מוקדם של הגורמים - יבטיח מזעור ומניעת נזקים.
באותו ביקור ניתן לזהות נגע ראשוני ("כתם לבן ע"ג השן") שהוא הפיך. ובעזרת מריחת מוס או ג'ל בבית ובמרפאה ל"הקפיא" את המצב ולמנוע התקדמות העששת ובמקרים מסוימים אף לגרום לריפוי.
עששת הגיל הרך מופיעה אצל 1 מכל 10 תינוקות. באיתור מוקדם קל למנוע את המחלה ולאפשר חיוך בריא לאורך שנים.
ד"ר הדס כץ שגיא
מומחית לרפואת שיניים לילדים ונוער
רופא שיניים לילדים אינו דומה לרופא שיניים רגיל. הצלחנו לייצר עבור מטופלינו הקטנים בית דנטלי חם ומלמד, בו הם מרגישים חופשיים, רצויים ומלאי ביטחון, ומתייחסים לשמירה על בריאות הפה כאל חוויה נעימה ומתגמלת. פלא - מרפאת שיניים לילדים
כתובת: רח' ארלוזורוב 27 הוד השרון טל: 077-4050816 אתר אינטרנט: www.peledent.co.il